tips efficient verhuizen
Efficiënt en snel verhuizen, dat willen we natuurlijk allemaal. Het gebeurt zelden dat iemand een offerte opvraagt voor een verhuizing die onhandig en traag wordt uitgevoerd. Verhuizen is bijna niemands hobby en daarom wil men er over het algemeen snel vanaf zijn. Hoe langer het duurt, hoe langer u in de chaos zit. Gelukkig kunt u al veel zelf voorbereiden. Er zijn verschillende verhuis checklists op internet te vinden. Maar voordat u daaraan begint kunt u het beste eerst bedenken of u wel of niet een verhuisbedrijf in armen wilt nemen. Dit hangt natuurlijk allereerst af van uw verhuisbudget en de omvang van de verhuizing, maar daarnaast ook van de verhuisdruk (wellicht moet u het oude huis snel opleveren) en van de hoeveelheid hulp die u kunt krijgen van familie en vrienden.

Verhuisbedrijven vergelijken

Als u eenmaal besloten heeft om een verhuisbedrijf in te schakelen, dan kunt u vergelijkingssites gebruiken en offertes opvragen om tot de beste keuze te komen. Vergeet dan niet om tevoren te bedenken wat u van het verhuisbedrijf verwacht, zodat u geen appels met peren vergelijkt. Wat nog wel eens verschil kan maken is de hoeveelheid mankracht die door een verhuisbedrijf wordt gebruikt, en wat de huur van de verhuiswagen is. Als u verhuisdozen wilt huren, kunnen die ook prijsverschillen hebben per aanbieder. De hoeveelheid mankracht bij een verhuizing heeft een behoorlijke impact op de snelheid en efficiëntie van de verhuizing.

Verhuizing voorbereiden

Een verhuizing voorbereiden begint met een verhuisplan. Bedenk bijvoorbeeld in welke ruimte de dozen gestald kunnen worden terwijl u in- of uitpakt. De meeste mensen vinden het onprettig om langdurig tussen de dozen in te wonen. Bij het inpakken is het verstandig om systematisch te werk te gaan: de verhuisdozen kunnen gelabeld worden op kamernaam of nummer. Uiteraard is het dan ook handig om een plattegrond te maken van het nieuwe huis met kamernamen of nummers, en om in het nieuwe huis ook namen of nummers op de deuren te plakken. Als bepaalde spullen ook in een bepaalde kast dienen te komen, kan ook de kastnaam op de doos worden aangegeven. Zo kunt u bij het uitpakken ook systematisch te werk gaan.

Tips voor het verhuizen

Een verhuizing kan veel stress met zich meebrengen, maar u kunt veel voorkomen door een goede voorbereiding. Bijvoorbeeld door al lang van tevoren te beslissen welke spullen weggegooid of weggegeven kunnen worden. Zo neemt u minder ballast mee naar uw nieuwe woning. Laat de ingepakte dozen zoveel mogelijk naar de juiste kamer in het nieuwe huis brengen, zodat u niet steeds heen en weer hoeft te lopen bij het uitpakken. Als dat vanwege praktische redenen niet kan, bijvoorbeeld omdat er dan te weinig ruimte is om het meubilair goed neer te zetten, zet de dozen dan op zijn minst op de juiste verdieping. Bedenk van tevoren welke kamers het eerst klaar moeten zijn en focus daar dan ook op. Denk hierbij aan één of twee slaapkamers en de keuken. Na een goede maaltijd en een goede nachtrust is het een stuk prettiger om er weer vol tegenaan te gaan.