Woningontruiming kosten en informatie

Een woningontruiming is een ingrijpende gebeurtenis die zich soms onvermijdelijk voordoet, bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbare. Een woningontruiming komt ook voor wanneer je een woning verhuurt en de bewoners met de noorderzon zijn vertrokken, of wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland en niet de volledige inboedel kunt meenemen. Gelukkig zijn er ontruimingsbedrijven aan wie je de woningontruiming kunt uitbesteden: je hoeft je dan zelf nergens meer zorgen om te maken!

Het is dan wel fijn om vooraf te weten welke kosten je kunt verwachten. De kosten van een woningontruiming verschillen per situatie: daar lees je in deze blog meer over!

Wat kost een woningontruiming?

Een woningontruiming kost gemiddeld tussen de €150,- en €2.000,-. De prijs wordt bepaald door de grootte van de woning en de omvang van de inboedel. Er wordt hierbij uitgegaan van het principe hoe groter de woning, hoe groter de inboedel.

Natuurlijk is dit niet altijd het geval: woningontruimers ontruimen ook vaak woningen van verzamelaars, ook wel hoarders genoemd. In dat soort gevallen zullen dus de kosten hoger uitvallen.

Het ontruimen van een woning met 1 of 2 kamers, een zorgkamer of een seniorenkamer kost gemiddeld €150,- tot €550,-. Voor een eengezinswoning ligt de prijs rond de €600,- tot €1.500,-. Woon je in een vrijstaande woning? Houd dan rekening met gemiddelde kosten tussen de €800,- en €2.000,-. 

Soort woning Gemiddelde kosten
Woning met 1/2 kamer €150,- tot €550,-
Eengezinswoning 600,- tot €1.500,-.
Woning met 3 slaapkamers of meer €800,- en €2.000,-

Kosten woningontruiming specifieke ruimtes

Is je kelder, garage, zolder of schuur toe aan een flinke opruimbeurt, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ook dan is het mogelijk om een ontruimingsbedrijf in te schakelen! Het ontruimen van kleine ruimtes kost gemiddeld tussen de €200,- en €700,-.

Je kunt ook de tuin laten ontruimen: hiervoor betaal je gemiddeld €10,- tot €12,- per m².

Omschrijving Gemiddelde kosten
Ontruimen garage, schuur, kelder of zolder €200,- en €700,-
Tuin ontruimen €10,- tot €12,- per m²

Misschien vraag je je nu af waarom het ontruimen van een specifieke ruimte in verhouding meer kost dan een complete woningontruiming. Dit komt doordat kleine ruimtes meestal helemaal vol worden gezet met spullen, waardoor de ontruiming daarvan extra inspanning van de ontruimers vereist.

Extra diensten en bijkomende kosten

Een ontruimingsbedrijf doet meer dan alleen het leeghalen van een woning. Ze bieden vele extra diensten, zoals het uitvoeren van schoonmaak- en herstelwerkzaamheden. Hier wordt gemiddeld €20,- per ontruimer per uur voor gerekend. Laat je vloerbedekking verwijderen door het ontruimingsbedrijf? Dit kost gemiddeld €2,50 per m².

Net zoals ieder ander bedrijf rekent ook een ontruimingsbedrijf voorrijkosten. Deze kosten worden berekend over de gereden kilometers tussen jou en het bedrijf. Hoewel dit misschien een klein bedrag lijkt, kunnen de kosten toch flink oplopen naarmate de afstand groter wordt of wanneer de ontruiming meerdere dagen duurt. De voorrijkosten bedragen gemiddeld €0,25 tot €0,50 per kilometer. 

Omschrijving Gemiddelde kosten
Schoonmaken €20,- per uur
Herstelwerkzaamheden €20,- per uur
Verwijderen vloer €2,50 per m²
Voorrijkosten €0,25 tot €0,50 per km

Op de voorrijkosten kun je eenvoudig besparen door een ontruimingsbedrijf uit de buurt te kiezen. Binnen een bepaalde straal worden soms helemaal geen voorrijkosten gerekend, of je betaalt slechts een klein bedrag.

De inboedel: afvoeren, tijdelijk opslaan of laten opkopen?

Voor €150,- tot €750,- kun je het afval of inboedel welke je niet meer wilt houden laten afvoeren naar de vuilstort. Twijfel je nog wat je wilt met de inboedel? Je kunt deze tijdelijk laten opslaan door het ontruimingsbedrijf. Hiervoor betaal je gemiddeld €150,- per maand voor een opslagbox van 30 m³.

De laatste optie is je inboedel laten opkopen door het ontruimingsbedrijf. Dit is alleen mogelijk wanneer je inboedel van waarde hebt. De opbrengst van de inboedel wordt verrekend met de totaalprijs van de ontruiming, waardoor je bespaart op de totaalkosten.

Omschrijving Gemiddelde kosten
Inboedel afvoeren €150,- tot €750,-
Inboedel tijdelijk opslaan €150,- per maand opslagbox van 30 m³