Wanneer wordt een woning ontruimd?

Vermoedelijk wordt u voor het eerst geconfronteerd met een ontruiming, omdat het huis van een dierbare die overleden is, leeggehaald moet worden. We keken voor u naar de kosten van een ontruimingsbedrijf. De nabestaanden zijn dan verantwoordelijk voor het ontruimen van het huis van de overledene. In dat geval kan u ervoor kiezen om uw woning te laten ontruimen door een ontruimingsbedrijf. Deze komt door uw huis lopen en zal voor alle spullen in uw huis die nog een waarde hebben een prijs maken. Na overlijden van een dierbare blijft er vaak een huis vol spullen over. Bij een koophuis om het verkoop klaar te maken en bij een huurhuis om het huis leeg en bezemschoon aan de verhuurder op te leveren. Een woning word ook ontruimd als u een huurachterstand hebt. Dan word de woning gedwongen ontruimd.

Wanneer gebeurt dat?

  • Een betalingsachterstand van enkele maanden
  • Regelmatig te laat betalen
  • Zonder toestemming onderverhuren
  • Ernstige overlast veroorzaken
  • Als de verhuurder het pand zelf dringend nodig is

Als er sprake is van één van deze dingen dan neemt de rechter een besluit of er voor over gegaan tot ontruiming van het pand.

Kosten voor woning ontruiming?

Meestal komt de ontruimer eerst de woning bekijken zo kan hij/zij een indicatie doen van de kosten. De ontruiming van een grote woning vol spullen is uiteraard kostbaarder dan de ontruiming van een kleine bijna lege studio. De kosten voor de benodigde schoonmaak en eventuele herstelwerkzaamheden, zijn daarnaast afhankelijk van de staat van de woning. De gemiddelde kosten zijn hier onder in de tabel vergeven.

Soort woning Gemiddelde kosten
Seniorenwoning €50,- per m²
Woning met 1/2 kamer 150 tot 550 euro
Eengezinswoning 600 tot 1500 euro
Woning met 3 slaapkamers of meer 750 tot 2000 euro

Extra kosten

Er zijn verschillende soorten extra waar u rekening mee moet houden. Zoals bijvoorbeeld de voorrijkosten of de vloer verwijderen. (dat moet bij sommige huurwoningen). In de tabel hier onder zijn de kosten hiervan weergeven.

Omschrijving Gemiddelde kosten
Schoonmaken 20 euro per uur
Verwijderen vloer 2,50 per m2
Afvalstortkosten 150 tot 750 euro
Voorrijkosten 0,25 tot 0,50 euro per km

Wilt u de precieze kosten weten voor uw specifieke ontruiming? Vraag offertes op via Schellekens Woningontruiming.

De voordelen als u hulp neemt bij het ontruimen?

Het bespaart tijd
Als je je woning moet leeghalen voor bijvoorbeeld een verhuizing kan het erg handig zijn om wat extra hulp te nemen. U wilt namelijk niet weken met allemaal dozen door je hele huis wonen.

Geen emotionele belasting
Als u het huis van een dierbare moet leeghalen kan die emotionele erg moeilijk zijn. Vaak moet het huis vlak na het overlijden leeg gehaald worden en dan is dit vaak nog erg pijnlijk.

Schoonmaakwerk uit besteden
U moet uw oude woning netjes en schoon opleveren. Maar u bent met je gedachten vaak al bij je nieuwe woning. Daarom kan het erg fijn zijn op de schoonmaak van de oude woning uit te besteden.

Het behouden van meubels
Als u gaat verhuizen dan houd u vaak een deel van de meubels. Een ontruimer kan je helpen deze meubels te demonteren.